Na rejsy robimy najczęściej zakupy nie najdroższe. Wspólna kasa to nie jest droga to poznawania egzotycznych czy ekskluzywnych smaków. Szukamy promocji, produktów, na wyprzedaży.
Oczywiście produkty muszę być świeże, tak by przetrwały podróż na jachcie a ich spożywanie było przyjemne.
Staramy się szukać produktów uniwersalnych, unikamy zakupów kontrowersyjnych. Taki jak mięso zwierząt będących pod ochroną, czy też nie będących w naszym jadłospisie.
Na rejsach turystycznych nie starajmy się konkurować z miejscowymi kucharzami tak by nasze wieczorne wyjścia były dla nas ciekawe kulinarnie a załoga przez cały dzień nie jadła paelli.
Obróbka termiczna nie jest łatwa podczas żeglowania. Sprawdzamy ile czasu potrzebuje np. ryż/makaron na ugotowanie.
W planowaniu zakupów odgrywa ważną rolę pogoda.
Jeśli przed nami trudne warunki na morzu, kupujemy gotowe produkty, do których przygotowania wystarczy zanurzenie we wrzątku.
Przykładowa lista zakupów na rejs turystyczny 8os
CHEMIA
- Płyn do mycia naczyń
- Zmywaki
- Szmatka
- Płyn do WC
- Papier toaletowy
- Ręczniki papierowe
- Małe worki „śniadaniówki” (na wypadek złego samopoczucia)
- Worki na śmieci do kosza 60l
- Duże worki na odpadki 140l
- Zapałki/zapalniczka
PIECZYWO
- Pieczywo klasyczne 2 chleby
- Pieczywo tostowe 3 opakowania
DO PIECZYWA
- Boczek 1 Op.
- Wędliny 4 Op.
- Ser żółty krojony w plasterkach 2 Op.
- Serek topiony 1 Op.
- Sery do smarowania 2 szt.
- Kabanosy 1Kg
- Dżem 1szt
- Powidła 1szt
- Miód 1szt
PRZYPRAWY
- Sól
- Pieprz
- Keczup
- Majonez
WARZYWA
- Pomidory 3 Kg
- Cebula 1Kg
- Ogórki 2Kg
- Czosnek 2 główki
- Papryka 1 Kg
NABIAŁ
- Masło roślinne w pudełku 1 szt
- Mleko 4l
- Jogurt grec. 1 l.
- Kefir 1l.
- Jajka 40 szt
NAPOJE
- Woda niegazowana 1,5l 30 butelek
- Kawa rozpuszczalna
Inne
- Oliwa 1l
- Herbata
- Makaron 4 Op.
- Drób mięso
- Sosy do makaronu np. Uncle bens
- Cukier